Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΒΑΦΩ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΜΟΥ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ

Είναι κοινώς αποδεκτό από όλο τον πληθυσμό, επιστημονικό και μη πως η παρουσία των χρωμάτων στη ζωή μας επηρρεάζει την υγεία μας με διάφορους τρόπους. Για τον παραπάνω λόγο θεωρώ πολύ σημαντικό κομμάτι την μελέτη για την σωστή χρήση του χρώματος στο χώρο μας και ειδικότερα σ'ένα χώρο που ζούμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας. Σε αυτό το άρθρο θα πρασπαθήσω να δώσω πολύ γενικές και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την χρήση ή την απουσία χρωμάτων (λευκό), έτσι ώστε να βοηθήσω λίγο στην κατανόηση του τρόπου χρήσης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

ΘΕΡΜΑ : κόκκινο - κίτρινο - πορτοκαλί - καφέ - μπεζ - ώχρα
ΨΥΧΡΑ : μπλε - πράσινο - τυρκουάζ - γκρι

ΧΡΩΜΑ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΜΠΛΕ : Όταν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη επιφάνεια, προσδίδει δυναμισμό στον χώρο, νεανικό χρώμα το οποίο προδιαθέτει για ονειροπόληση, αφού στην πραγματικότητα απορροφάει το βλέμμα
ΚΙΤΡΙΝΟ : Πηγή ζωής και χαράς, έντονο χρώμα που μας θέτει σε εγρήγορση
ΚΟΚΚΙΝΟ : Το χρώμα της ζωντάνιας, της ενεργητικότητας και της δύναμης
ΜΠΟΡΝΤΩ : Χρώμα αριστοκρατικό και επίσημο. Το χρώμα της εξουσίας
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ : Εορταστικό, ζεστό, νεανικό χρώμα που φωτίζει τον χώρο και υποδηλώνει χαρά
ΠΡΑΣΙΝΟ : Προστατευτικό. Ένα χρώμα φρεσκάδας, που δημιουργεί το αίσθημα της σιγουριάς και του συνόλου. Προκαλεί συναισθήματα χαράς , ευεξίας και ελπίδας
ΜΩΒ : Επίσης αριστοκρατικό και επίσημο χρώμα ειδικά εάν συνδυαστεί με χρυσές αποχρώσεις
ΛΕΥΚΟ : Απουσία χρώματος / κενό. Το λευκό αντιπροσωπεύει την καθαριότητα, όμως η παγίδα του είναι πως δημιουργεί την ανάγκη να το διατηρείς καθαρό. Λευκά περιγράμματα γύρω από αντικείμενα (όπως π.χ. κάδος απορριμάτων) δημιουργούν την αίσθηση της καθαριότητας.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ
  • Σκοτεινούς χώρους τους φωτίζουμε με θερμά χρώματα, ενώ αντιθέτως στους φωτεινούς χώρους προτιμάμε ψυχρά χρώματα.
  • Τα σκόυρα χρώματα βρίσκονται πάντα χαμηλά ενώ τα ανοιχτά ψηλά (ακολουθούμε τους νόμους της φύσης)
  • Δύο έντονα φωτεινά χρώματα (π.χ. πράσινο - κόκκινο) στον ίδιο χώρο αλληλοεξουδετερώνονται και μας δίνεται η εντύπωση του γκρί
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Με τη χρήση των κατάλληλων αποχρώσεων μπορούμε να επιτύχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα που θα καθορίζουν τον χώρο μας. Δηλαδή χρησιμοποιόντας την παλέτα των θερμών χρωμάτων, κόκκινα, πορτοκαλί, κίτρινα μπορούμε να παίξουμε με τους όγκους δημιουργώντας οφθαλμαπάτες, κάνοντας τον χώρο μας να φαίνεται μικρότερος. Αντιθέτως, με την παλέτα ψυχρών χρωμάτων, πράσινο, μπλε, βιολετί καταφέρνουμε την ψευδαίσθηση του "να μεγαλώνουμε" τον χώρο. Επίσης το χρώμα μας βοηθάει να καθορίσουμε οπτικά και την διάσταση του ύψους στο χώρο. Όταν θέλουμε να δείξουμε ένα χώρο ψηλοτάβανο, επιλέγουμε για την οροφή μια πολύ ανοιχτή απόχρωση του χρώματος που "φοράνε" οι τοίχοι. Εάν πάλι θέλουμε να "χαμηλώσουμε" την οροφή, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια απόχρωση έναν τόνο σκουρότερη από αυτή των τοίχων. Σε πολύ ψηλοτάβανους χώρους - ειδικά σε παλιά κτίρια - όταν θέλουμε οπτικά να κατεβάσουμε την οροφή, χρησιμοποιούμε την εξής μέθοδο : ο τοίχος βάφεται στο ίδιο χρώμα με την οροφή περίπου 1 μέτρο κάτω από το ταβάνι και περιμετρικά. Με αυτόν τον τρόπο το μάτι επικεντρώνεται στους εσωτερικούς τοίχους που είναι βαμμένοι σε πιο ανοιχτή απόχρωση.

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει ένα όμορφα σωστό και τακτοποιημένο χρωματικά περιβάλλον εργασίας στην καλή απόδοση των εργαζομένων, που είναι και το τελικό ζητούμενο. Ακόμα περισσότερο εάν αυτός ο χώρος εργασίας είναι και η βιτρίνα του εργοδότη προς το αγοραστικό κοινό (βιτρίνα, γραφεία εξυπηρέτησης κοινού, χώρος κουζίνας, εργαστήρια, κλπ). Από πάμπολες μελέτες που έχουν γίνει, έχει αποδειχθεί πως το λευκό κουράζει τον εργαζόμενο, καθώς δεν δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα. Ένα πολύ κοινό λάθος είναι η χρήση του σε νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα, όπου επιβάλλεται οι σωστές χρωματικές παλλέτες να προϊδεάζουν θετικά τους ανθρώπους.
   Σε χώρους όπου θέλουμε να δώσουμε την αίσθηση της συνεχούς κίνησης, όπως π.χ. σχολές χορού προτιμότερο είναι να χρησιμοποιηθούν χρώματα όπως ένα εύθυμο κόκκινο ή ένα γρήγορο κίτρινο ή και ένα ελαφρύ κιτρινοπράσινο. Ένα ακόμα τρικ που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε τέτοιους χώρους, είναι η χρήση του λευκού σε ραβδώσεις πάνω σε κόκκινο ή κίτρινο φόντο.
   Σε χώρους με υψηλές θερμοκρασίες όπως κουζίνες, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, σωστό είναι να χρησιμοποιηθούν τόνοι του μπλε- πράσινου που θα δημιουργήσουν έναν ψυχρό τόνο στο χώρο, ο οποίος είναι απαραίτητος λόγω των συνθηκών, ξεκουράζοντας έτσι τους εργαζόμενους και προσφέροντας την αίσθηση της καθαριότητας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ να αφήσετε το σχόλιό σας