Αρχειοθήκη ιστολογίου

Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

100 χρόνια Bauhaus

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ BAUHAUS

Ήτανε Απρίλιος του 1919 όταν ο Walter Gropius ίδρυε στην Βεϊμάρη την αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική σχολή BAUHAUS, η οποία εξελίχθηκε σε σχεδιαστικό ρεύμα και προκάλεσε επανάσταση στον  σχεδιασμό σε όλα τα επίπεδα.  Η όλη ιδεοληψία του, περιγράφεται πολύ εύστοχα σε μιά φράση που έλεγε ο ίδιος " Το Bauhaus δεν πρέπει να είναι ένα ύφος, ένα σύστημα, ένα δόγμα ή ένας κανόνας, μια συνταγή ή μια μόδα. Θα παραμείνει ζωντανό όσο δεν εξαρτάται απο την μορφή, αλλά αναζητά πίσω απο μια διαρκώς εναλλασόμενη μορφή τη ρευστότητα της ίδιας της ζωής"
Η φιλοσοφία του συγκεκριμένου κινήματος λοιπόν αν τολμήσουμε να την περιορίσουμε σε λίγες λέξεις, χαρακτηρίζεται απο απλότητα, λειτουργικότητα, χρηστικότητα με έμφαση σε γεωμετρικές φόρμες και έντονη χρήση χρώματος,  χωρίς την επιβάρυνση άσκοπων διακοσμητικών στοιχείων, αφού υποστηρίζεται πως το ίδιο το υλικό του αντικειμένου σε αρμονία με το σχεδιασμό του και την χρήση χρώματος προσφέρει το διακοσμητικό αποτέλεσμα. Ουσιαστικά ήρθε να δείξει τον δρόμο από  τον βιομηχανικό σχεδιασμό στην μαζική παραγωγή. Μάλιστα τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ο τρόπος διδασκαλίας χωριζόταν σε 2 ενότητες, μια πιο καλλιτεχνική και μια εργαστηριακή. Δηλαδή πρακτικά οι μαθητές πρώτα εκπαιδευόταν σε θέματα ελεύθερου-γραμμικού σχεδίου και τα συναφή, και στη συνέχεια περνούσαν στο πρακτικό κομμάτι με την καθοδήγηση έμπειρων τεχνιτών.
Βασικοί εκπρόσωπου του συγκεκριμένου κινήματος είναι εκτός απο τον Walter Gropius,           ο Mies van der Rohe , ο Marcel Breuer, ο Paul Klee, Wassily Kandinski και άλλοι.
Μερικά χαρακτηριστικά δείγματα αρχιτεκτονικού αλλά και βιομηχανικού σχεδιασμού σε αντικείμενα και έπιπλα είναι τα παρακάτω :

Mies van de Rohe
Barcelona Pavillion 






Farnsworth house









Αρχιτεκτονική Bauhaus στην Ελλάδα

 πολεμικό μουσείο

κτίριο κατοικιών

 Ωδείο Αθηνών

Εθνική πινακοθήκη

Πολυτεχνική σχολή ΑΠΘ


Πρόσοψη PORTO CARRAS



Άλλες επιρροές 










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ να αφήσετε το σχόλιό σας